
O rana cronica poate sa fie extrem de dificil de tratat, mai ales daca nu se incepe un tratament corect de la inceput. Daca evolueaza, rana poate duce la infectii, septicimie si chiar amputatii. Un tratament corespunzator inseamna, de cele mai multe ori, respectarea unui protocol clar de ingrijire. Fie ca este vorba depre ulcer venor, de decubit sau picior diabetic, practica este aproximativ aceeasi si implica o serie de pasi.
1. Pregatirea materialelor pentru pansament
Este bin sa se foloseasca materiale de foarte buna calitate, cum ar fi plasturii de la Hydrofilm. Cei care fac schimbul pansamentului trebuie sa se spele foarte bine pe maini cu apa si cu sapun si sa aiba la indemana seringi de unica folosinta, foarfece, solutii de dezinfectare si solutii saline.

2. Indepartarea pansamentului vechi
Daca pe rana a fost pus un pansament vechi, acesta trebuie sa fie indepartat. Se indeparteaza folosindu-se manusi de unica folosinta si avand grija sa nu se zgarie pielea. Pansamentul vechi trebuie sa fie sigilat si aruncat separat. Dupa indepartarea de pe rana a pansamentului, este bine sa fie analizat pentru a se observa transformarile de culoare sau de miros.
Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.
3. Toaleta ranii
Inainte de a se pune pansamentul nou, rana se spala si se clateste cu solutie salina. Dupa aceea se pune o compresa sterila umezita. In cazul ranilor infectate se poate folosi si solutia iodata.

4. Pansamentul nou.
Este ultima etapa si necesita o alegere corecta a pansamentului. Pentru asta este bine sa se identifice faza de vindecare in care se afla rana. Pentru fazele inflamatorii sau de curatare sunt indicate pansamentele umede, deoarece pot indeparta celulele moarte si tesuturile distruse din plaga. Daca plaga este curata, sunt recomandate tot pansamentele umede iar daca plaga este im proces de vindecare, pansamente uscate.
Este foarte important sa nu se foloseasca pansamente autoadezive pe pielea sensibila de langa rana.
Regulile sunt mai stufoase de atat si pot fi gasite in lucrari de specialitate. Respectarea lor poate sa grabeasca procesul de vindecare si sa ajute pacientii sa se bucure mult mai repede de eliminarea ranilor. Nerespectarea insa, poate sa duca la aparitia unor probleme destul de grave.
Tocmai de aceea, insistam pe urmatoarele lucruri:
- Folosirea unor pansamente de calitate;
- Lucrul intr-un mediu curat;
- Respectarea pasilor de curatare.
-
Plasture impermeabil Post-Operator, Abena60 lei – 101 lei
-
Produs cu reducereSaltea antiescare din spuma Visko2 – max. 200 kg1.300 lei
-
Produs cu reducereHYDROFILM plus 5 x 7,2 cm113 lei
-
Perna pentru cap din spuma vascoelastica 42x33cm184 lei
-
Perna pentru cap din spuma vascoelastica 66x42cm325 lei
-
Perna de pozitionare – rola 60x15cm150 lei
-
Perna de pozitionare – rola 125x20cm299 lei
-
Perna de pozitionare – rola 50x10cm155 lei
-
Pansament transparent Hydrofilm plus, 10 x 30 cm, 25 bucati186 lei
1 Comment
[…] cel mai bun preț. Aceleași tehnici ar trebui să se aplice și modului în care alegeți pansamentele pentru răni, ceea ce înseamnă că ar trebui pe cât posibil să vă […]