Tratamentul unei rani cronice. Care sunt cei mai importanti pasi ce trebuie urmati?

hydroclean-advance

O rana cronica poate sa fie extrem de dificil de tratat, mai ales daca nu se incepe un tratament corect de la inceput. Daca evolueaza, rana poate duce la infectii, septicimie si chiar amputatii. Un tratament corespunzator inseamna, de cele mai multe ori, respectarea unui protocol clar de ingrijire. Fie ca este vorba depre ulcer venor, de decubit sau picior diabetic, practica este aproximativ aceeasi si implica o serie de pasi.

1. Pregatirea materialelor pentru pansament

Este bin sa se foloseasca materiale de foarte buna calitate, cum ar fi plasturii de la Hydrofilm. Cei care fac schimbul pansamentului trebuie sa se spele foarte bine pe maini cu apa si cu sapun si sa aiba la indemana seringi de unica folosinta, foarfece, solutii de dezinfectare si solutii saline.

hydrofilm-plus

2. Indepartarea pansamentului vechi

Daca pe rana a fost pus un pansament vechi, acesta trebuie sa fie indepartat. Se indeparteaza folosindu-se manusi de unica folosinta si avand grija sa nu se zgarie pielea. Pansamentul vechi trebuie sa fie sigilat si aruncat separat. Dupa indepartarea de pe rana a pansamentului, este bine sa fie analizat pentru a se observa transformarile de culoare sau de miros.

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

3. Toaleta ranii

Inainte de a se pune pansamentul nou, rana se spala si se clateste cu solutie salina. Dupa aceea se pune o compresa sterila umezita. In cazul ranilor infectate se poate folosi si solutia iodata.

hydroclean-advance

4. Pansamentul nou.

Este ultima etapa si necesita o alegere corecta a pansamentului. Pentru asta este bine sa se identifice faza de vindecare in care se afla rana. Pentru fazele inflamatorii sau de curatare sunt indicate pansamentele umede, deoarece pot indeparta celulele moarte si tesuturile distruse din plaga. Daca plaga este curata, sunt recomandate tot pansamentele umede iar daca plaga este im proces de vindecare, pansamente uscate.

Este foarte important sa nu se foloseasca pansamente autoadezive pe pielea sensibila de langa rana.

Regulile sunt mai stufoase de atat si pot fi gasite in lucrari de specialitate. Respectarea lor poate sa grabeasca procesul de vindecare si sa ajute pacientii sa se bucure mult mai repede de eliminarea ranilor. Nerespectarea insa, poate sa duca la aparitia unor probleme destul de grave.

Tocmai de aceea, insistam pe urmatoarele lucruri:

  • Folosirea unor pansamente de calitate;
  • Lucrul intr-un mediu curat;
  • Respectarea pasilor de curatare.

Recommended Posts

1 Comment


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *