Cunoscuta in lumea medicala si sub denumirea de ulcer de decubit sau ulcer de presiune, escara este una dintre cele mai neplacute complicatii care poate aparea in urma imobilitatii. Din pacate, o parte dintre decesele care apar la pacientii cu paralizie totala sunt cauzate de escare.
Escara este o rana aparuta din cauza pozitiei fixe a corpului, a imobilizarii si a presiunii pe care o face corpul care nu se misca in contact cu patul sau fotoliu rulant.
Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.
De ce apar escarele? Care sunt principalii factori de risc?
Exista multi factori de risc care duc la aparitia escarelor, imobilitatea fiind factorul principal.
Atunci cand o persoana ramane mult timp in pat, imobilizata, corpul incepe sa faca presiune, osul impinge prin piele, pana cand poate sa apara o rana deschisa, numita escara de presiune sau escara de decubit.
Pe langa presiunea de decubit, aparitia escarelor mai poate sa fie cauzata si de :
- Piele fragila, care este asociata de cele mai multe ori cu persoanele varstnice;
- Prezenta unei boli cronice in organism. Diabetul, bolile vasculare sau alte afectiuni care nu lasa corpul sa se alimenteze corect cu sange pot sa genereze un risc crescut de aparitie a escarelor.
- Subnutritia. Este o alta cauza destul de frecventa ce duce la aparitia acestei probleme.
- Varsta inaintata.
- Incontinenta urinara sau fecala.
Ceea ce este de retinut este ca toti factorii enumerati mai sus au o legatura directa cu imobilizarea, asadar, principala cauza este imobilizarea la pat sau intr-un scaun cu rotile.
Cum pot fi prevenite escarele?
Prevenirea escarelor este absolut necesara in cazul oricarui bolnav imobilizat, escarele fiind complicatii care inrautatesc mult starea de sanatate a celor imobilizati si care odata aparute presupun costuri destul de mari de tratare si ingrijire. Exista mai multe metode prin care o astfel de problema poate să fie prevenita.
Daca starea pacientului permite acest lucru, este bine sa fie repozitionat cel putin o data la doua ore, prin ridicare si mutarea pozitiei bolnavului de pe o alta pe alta.
Prima masura care se recomanda pentru evitarea aparitiei escarelor in cazul bolnavilor imobilizati, este folosirea unei saltelele antiescare. Aceasta preia aproximativ 70% din rolul repozitionarii bolnavului din 2 in 2 ore, degrevand in permanenta corpul de presiunea care duce la aparitia escarelor.
Salteaua antiescare, degreveaza corpul de presiune, de aceea este recomandata atat pentru preventie cat si pentru bolnavii care deja au escare, ea contibuind la inlaturarea cauzei acestor rani.
In plus, salteaua antiescare face un micromasaj permanent, care asigura o mai buna circulatie a sangelui la nivelul pielii, toate acestea contribuind la evitarea si tratarea escarelor deja aparute.
Pentru sitautii cu escare grave, adanci, care nu se vindeca, se recomanda suspenadarea completa in aer a zonei respective. Pentru asta exista saltele speciale, cu piese detasabile, care vor lasa un gol sub rana, degrevand-o complet de presiune si usurand astfel tratarea ei si reducerea durerii.
Exista zone mai mici cum sunt calcaiele si coatele care necesita o protectie suplimentara, pentru acestea existand dispositive speciale de protectie antiescare.
Pentru zona sacrala, avand cel mai mare risc de aparitie a escarelor, se poate folosi un colac special antiescare, cu gaura in mijloc, care sa tina in aer zona respective. Nu se recomanda colacii din cauciuc, care pot sa dauneze foarte tare.
Pacientii cu risc de escare trebuie sa fie inspectati sistematic, cel putin o data pe zi, pentru a se descoperi anumite zone in care pot aparea probleme. Se insista pe zonele cu proeminente osoase si se aplica o toaletare blanda, in care se evita apa fierbinte, frecarea excesiva a pielii sau presiunea. Se pot folosi crème de hidratare si protectie, nefiind recomandate cremele care contin zinc, deoarece ele favorizeaza uscarea pielii. Orice roseate care nu dispare dupa schimbarea pozitiei, poate indica aparitia unei escare de gradul I cee ace impune folosirea urgenta a unei saltele antiescare precum si instituirea unui tratament adecvat.
Escarele deja aparute, prezinta mai multe grade si trebuiesc tratate diferit in functie de stadiul in care se afla si specificul fiecareia. Cele mai eficiente tratamente pentru escare sunt pansamentele din terapia umeda a plagilor, care reprezinta cea mai moderna si eficienta metoda de tratament pentru ranile cornice. Exista mai multe tipuri de pansamnete, fiecare rana avand o indicatie diferita. Tratera escarelor necesita asistenta medicala de specialitate care sa recomande si sa urmareasca instituirea tratamentului potrivit.
In general, escarele pot fi prevenite sau odata ce au aparut, pot fi tratate. Este nevoie, insa, de foarte multa grija din partea celui care ingrijeste pacientul si de atentie la fiecare detaliu.
Pentru recomandari specializate si comanda acestor produse, puteti sa ne contactati la:
www.pervita.ro, telefon 0740/214647
-
Comprese sterile 10×20 cm – puternic absorbante, Abena46 lei
-
Comprese sterile 10×10 cm – puternic absorbante, Abena46 lei
-
Bandaj elastic de fixare a pansamentelor Abena, 20 bucati31 lei
-
Plasture impermeabil Post-Operator, Abena55 lei – 130 lei
-
Produs cu reducereSaltea antiescare din spuma Visko2 – max. 200 kgPrețul inițial a fost: 1.400 lei.1.350 leiPrețul curent este: 1.350 lei.
-
Perna pentru cap din spuma vascoelastica 42x33cm184 lei
-
Perna pentru cap din spuma vascoelastica 66x42cm325 lei
-
Produs cu reducerePerna de pozitionare – rola 60x15cmPrețul inițial a fost: 210 lei.195 leiPrețul curent este: 195 lei.
-
Perna de pozitionare – rola 125x20cm299 lei
No comment yet, add your voice below!