Salveaza-ti piciorul de la amputatie! Tratamentul piciorului diabetic

medicomp

In ultimii ani, in cabinetele medicale de specialitate din Romania, a patruns un nou concept -“tratamentul modern”, cunoscut si sub denumirea de “terapia umeda” a ranilor. Aceasta a devenit cea mai eficienta metoda de tratament in cazul ranilor care nu se vindeca sau a celor care se vindeca greu cum ar fii: escarele de decubit sau ulcerul de decubit, ulcerul de gamba sau ulcerul venosvaricos, complicatii aparute cel mai des in cazul bolnavilor imobilizati la pat, sau a celor cu diabet  etc. 

Aceste pansamentele interactive s-au dovedit a fi foarte eficiente si in cazul plagilor “piciorului diabetic”, avand rezultate excelente si prevenind in multe cazuri, “solutia” cea mai temuta, dar din pacate inca foarte raspandita, AMPUTATIA!

La fiecare 30 de secunde, in lume, un om isi pierde piciorul prin AMPUTATIE ca urmare a complicatiilor diabetului zaharat. Estimarile arata ca aproximativ 250 milioane de oameni din intreaga lume sufera de diabet zaharat. Doua treimi dezvolta complicatii specifice “piciorului diabetic”, ca de exemplu neuropatia diabetica (pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor) sau arteriopatia (alterarea circulatiei arteriale periferice), etc. Dintre acestia, 25% prezinta ulceratii, care se pot infecta necesitand spitalizare.

Pentru 1 din 5 pacienti cu ulceratii, finalul este AMPUTATIA! Merita mentionat ca, din nefericire, mortalitatea in randul pacientilor care au suferit o AMPUTATIE, creste progresiv in primii 5 ani, ocupand locul 2 dupa boala canceroasa. “Piciorul diabetic” reprezinta o asociere de modificari, rezultate din polineuropatia periferica, arteriopatie, traumatisme minore, suprainfectii, deformari ale picioarelor, care au ca element comun riscul pentru ulceratii si/sau AMPUTATII.

Traumele minore (produse de taierea incorecta a unghiilor, de incaltamintea nepotrivita sau de calusurile ulcerate), recunoasterea tardiva a leziunilor (de catre pacient), tulburarile de vedere si de mers, modificarea sensibilitatii periferice si lipsa de complianta a unor pacienti reprezinta factorii de risc principali pentru ulceratii si AMPUTATII.

Complicatiile “piciorului diabetic” sunt costisitoare datorita spitalizarii pacientilor, recuperarii indelungate si necesitatii serviciilor de ingrijire la domiciliu. De asemenea, nu trebuie neglijat impactul psihologic asupra calitatii vietii ca urmare a restrangerii activitatilor fizice desfasurate si a relationarii sociale. Pacientul cu AMPUTATIE devine o povara pentru familie, dar si pentru societate. Diagnosticul “piciorului diabetic” se pune pe baza unei evaluari medicale atente, care presupune cunoastere datelor despre pacient, piciorul afectat (cauza) si plaga (localizare, marime, profunzime, infectie si stadiu de evolutie).

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

Prevenirea si tratamentul precoce si corect al ulceratiilor poate reduce cu 50-80% numarul AMPUTATIILOR. In cazul unor traume minore sau a aparitiei unei modificari cat de mici la nivelul piciorului (roseata, vezicula, fisura, ulceratie) se recomanda consultarea cat mai urgenta a medicului specialist pentru a fi diagnosticat si a obtine informatiile necesare pentru ingrijire. Tratamentul “piciorului diabetic” este o procedura complexa si consta in tratamentul bolii de baza si a complicatiilor prezente complementar cu terapia umeda locala (tratament modern). Tratamentul modern local al leziunilor “piciorului diabetic” sustine procesele de vindecare biologica ale organismului (proliferarea celulara in mediu umed) prin: prevenirea infectiei si/sau reducerea incarcarii microbiene, prevenirea aparitiei de necroze sau eliminarea celor existente si adaptarea la fiecare etapa din procesul de vindecare al plagii (curatare, granulatie si epitelizare). Studiile clinice au demonstrat ca tratamentul modern al plagii este bine tolerat de pacient, nu necesita spitalizare si poate fi efectuat in ambulatoriu, fiind din punct de vedere economic o solutie eficienta. Pansamentele interactive utilizate in tratamentul modern, au la baza principiul hidroactiv si asigura conditii optime pentru fiecare din stadiile plagii in procesul de vindecare (faza I – exsudativa, faza II – de granulatie si faza III – epitelizare). In acest sens exista pansamente interactive dedicate fiecareia din fazele enumerate mai sus.

Alegerea corespunzatoare a pansamentului reprezinta punctul cheie in initierea tratamentului modern al plagii. Astfel pansamentele pe baza de alginat de calciu (de exemplu, Sorbalgon) sunt dedicate pentru plagile infectate, profunde si exsudative, in timp ce pentru plagi infectate cu tesut necrotic, pansamentul cu poliacrilat superabsorbant (TenderWet 24) este solutia optima pentru faza de curatare si granulatie.Pansamentele hidrocoloidale si hidrogelurile (de exemplu, Hydrosorb) sunt recomandate in fazele de granulatie si epitelizare pentru plagi cu secretii abundente si respectiv moderate. Articol realizat de Dr. Dragos Predescu – Spitalul Clinic “Sf. Maria” Bucuresti, pentru Hartmann Romania

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *