Ce este limfedemul?

Limfedemul reprezinta o acumulare excesiva a limfei localizata in general la nivelul membrelor superioare/inferioare, torace, abdomen, gat si zona inghinala/pubiana, apare atunci cand circulatia limfatica este intrerupta.

Limfedemul poate fi:

  • Limfedem primar: este o afectiune congenitala, o anomalie a sistemului limfatic din viata intrauterine. Poate aparea la nastere, in copilarie, in adolescenta sau la maturitate.
  • Limfedem secundar: este cauzat de o disfunctie a sistemului limfatic, in urma unei interventii chirurgicale cu evidare ganglionara, post radioterapie, chimioterapie, traumatism, arsura de gradul II-III sau infectii localizate.

Limfedemul secundar este cea mai frecventa forma de limfedem si apare ca urmare a unei leziuni sau obstructii a sistemului limfatic. Cauzele includ:

a) Interventii chirurgicale si oncologie

  • Indepartarea ganglionilor limfatici – de exemplu, in tratamentul cancerului de san, uterin, de prostata sau de piele. Daca ganglionii sunt indepartati, drenajul limfatic este afectat.
  • Radioterapia – poate deteriora vasele limfatice, reducand capacitatea lor de a transporta limfa.
  • Chimioterapia – in unele cazuri poate afecta structura si functia sistemului limfatic.

b) Infectii

  • Infectiile bacteriene recurente (celulita, erizipel) pot inflama si deteriora permanent vasele limfatice.
  • Filarioza limfatica – o boala tropicala parazitara (produsa de filarii), este o cauza principala de limfedem in tarile in curs de dezvoltare.

c) Traumatisme si arsuri

Loviturile puternice, interventiile chirurgicale majore sau arsurile pot afecta traiectul limfatic, ducand la stagnarea limfei.

d) Imobilizarea pe termen lung

Pacientii imobilizati la pat, in special cei cu afectiuni neurologice sau in varsta, pot dezvolta limfedem din cauza lipsei miscarii musculare care ajuta in mod normal la circulatia limfei.

e) Obezitatea

Greutatea corporala excesiva poate comprima vasele limfatice, iar tesutul adipos in exces interfereaza cu drenajul limfatic, crescand riscul de limfedem.

f) Interventii ortopedice

Protezele de sold, fracturile majore sau chirurgia spinala pot, in cazuri rare, afecta fluxul limfatic.


Factori de risc agravanti

Chiar daca limfedemul are o cauza clara, anumiti factori pot agrava starea:

  • Lipsa exercitiilor fizice;
  • Expunerea la temperaturi extreme (bai fierbinti, sauna);
  • Imbracamintea sau accesoriile prea stramte;
  • Taieturi, intepaturi sau infectii in zona afectata.

Simptomele limfedemului sunt:

  • Senzatie de greutate si imobilitate a bratului
  • Senzatie de tensiune la nivelul pielii si modificarea acesteia
  • Inflamatie cronica, durere si impotenta functionala

CARE SUNT STADIILE LIMFEDEMULUI?

STADIUL 0                           stadiu subclinic specific limfedemului secundar (predispozitie  de a dezvolta limfedemul)

STADIUL I                            reversibil (partial reversibil la pozitii antigravitationale)

STADIUL II                           ireversibil (limfedem instalat)

STADIUL II AVANSAT       ireversibil (limfedem instalat si fibrozat)

STADIUL III                         elefantiazis (membrul nu mai respecta proportiile anatomice)


Concluzie

Intelegerea cauzelor limfedemului este esentiala pentru preventie, diagnostic si tratament precoce. Fie ca este vorba despre o predispozitie genetica sau o consecinta a unei interventii chirurgicale, monitorizarea atenta a semnelor si interventia timpurie pot preveni complicatii serioase.

Pentru persoanele care au trecut prin tratamente oncologice sau sunt in categoria de risc (varstnici, persoane imobilizate, obezi), educatia si supravegherea medicala continua sunt esentiale pentru a tine limfedemul sub control.

Pe aceasta pagina veti gasi informatii importante despre constientizarea si gestionarea limfedemului primar si secundar, scrise de catre colaboratoarea noastra:

FIZIOTERAPEUT FLORY STAN:

  • Fiica de pacienta oncologica cu limfedem
  • Navigator de pacienti
  • Fizioterapeut specializat in recuperare oncologica
  • Fizioterapeut specializat in managementul si tratamentul limfedemului
  • Tehnician nutritionist
  • Formator cursuri managementul si tratamentul limfedemului

Contact : limfedemflorystan@gmail.com

Ce este sistemul limfatic?

Pe aceasta pagina veti gasi informatii importante despre constientizarea si gestionarea limfedemului primar si secundar, scrise de catre colaboratoarea noastra:

FIZIOTERAPEUT FLORY STAN:

  • Fiica de pacienta oncologica cu limfedem
  • Navigator de pacienti
  • Fizioterapeut specializat in recuperare oncologica
  • Fizioterapeut specializat in managementul si tratamentul limfedemului
  • Tehnician nutritionist
  • Formator cursuri managementul si tratamentul limfedemului

SCOPUL MEU:

SA FAC ECHIPA CU FIECARE PACIENT PENTRU CELE MAI BUNE REZULTATE ALE TRATAMENTULUI

Ce este sistemul limfatic?

Sistemul limfatic face parte din sistemul circulator si din sistemul imunitar al organismului. Acestea lucreza impreuna mutand sangele si limfa prin intreg organismul.  

Sistemul limfatic este format dintr-o retea ampla de:

– Vase limfatice care transporta limfa catre inima

– Ganglioni limfatici care sunt statii de filtrare a limfei

– Tesuturi limfatice

– Organe limfatice (splina, timusul, amigdalele)

– Functie de aparare imunologica a organismului

Prin sistemul limfatic circula limfa.

Ce este LIMFA?

Limfa este un lichid transparent, incolor, care circula prin vasele si ganglionii limfatici, precum si in spatiile intercelulare, mediind schimbul de substanțe intre sange si tesuturi. Aceasta este formata ca un lichid interstitial, patrunzand in vasele limfatice prin filtrare, trecand cel putin printr-un ganglion limfatic inainte sa se verse in sange, in vena subclaviculara. Limfa circula de la tesuturi la sange, preluand deseurile. Limfa nu are o pompa ca inima, aceasta circula foarte lent fiind transportata prin contractia musculara a muschilor striati, de aceea este important sa facem miscare. Ea este filtrata de GANGLIONII LIMFATICI, care sunt ca niste bilute fiind distribuiti pe traseul sistemului limfatic.

Cele mai importante grupuri limfatice sunt in zona GATULUI, in zona AXILELOR, in zona INGHINALA si DUCTUL TORACIC.

Daca exista o intrerupere ganglionara in axila sau in zona inghinala atunci se acumuleaza limfa si se produce LIMFEDEMUL, care este o afectiune a sistemului limfatic.

In urmatoarele articole vom vobi despre ce este Limfedemul, cum poate fi prevenit, cand apare si cum il tratam.

Ameteala, vertijul, raul de miscare – informatii utile

vertij

Ameteala, vertijul, raul de miscare, sunt simptome de care multe persoane sufera si care aduc dificultate in viata cotidiana a acestora.

Va propunem un material realizat de catre o echipa de profesionisti in domeniu, care cuprinde o succintă dezvăluire a diferenței dintre răul de transport si amețeli, precum si importanța tratarii, prin recuperare vestibulare a acestor afectări.

In curand, aceasta echipa de specialisti, vor oferi toate aceste servicii in Clinica Provita, Bucuresti, Str Docentilor 12A.

Informatii suplimentare la email: programechilibru@gmail.com

4 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre hipertensiunea arteriala

tensoval-duo-control

Exista un motiv bun pentru care fiecare programare la medic incepe cu un control al tensiunii arteriale. In timp ce aproximativ 40% dintre romani au hipertensiune arteriala, in jur de 20% dintre oameni nu stiu ca se confrunta cu aceasta problema medicala, deoarece este in mare parte lipsita de simptome.

De fapt, majoritatea oamenilor afla ca au hipertensiune arteriala in timpul unui control medical de rutina.

Tensiunea arteriala este forta sangelui care impinge peretii arterelor in timp ce inima pompeaza sange. Tensiunea arteriala marita, denumita si hipertensiune arteriala, are loc atunci cand acea forta este prea mare si incepe sa dauneze organismului. Daca este lasata netratata, va cauza in cele din urma leziuni inimii si vaselor de sange.

Tensiunea arteriala este masurata prin doua numere:

  • tensiunea arteriala sistolica (superioara), aceasta masurand forta de impingere impotriva peretilor arterelor atunci cand inima se contracta, si
  • tensiunea arteriala diastolica (inferioara), aceasta masurand presiunea din artere cand inima se odihneste intre batai.

Nivelurile normale ale tensiunii arteriale sunt de 120 mmHg/80 mmHg. Nivelurile de risc sunt 120-139 mmHg/80-89 mmHg. Cand tensiunea arteriala este de peste 140mmHg/90mmHg, este considerata a fi crescuta.

Iata 4 lucruri pe care ar trebui sa le stii despre hipertensiunea arteriala:

1. Tensiunea arteriala marita este legata de alte probleme medicale.

Hipertensiunea arteriala poate fi primul indiciu al unei afectiuni grave de baza. Cand un pacient vine la cabinetul medical cu hipertensiune arteriala, medicul ii va verifica urina si functia rinichilor. De asemenea, ii va face o electrocardiograma pentru a verifica dimensiunea inimii si va cauta modificari ale plamanilor.

Hipertensiunea arteriala ii face pe oameni sa fie mai predispusi la boli de inima, boli vasculare periferice, atac de cord, accident vascular cerebral, boli renale si anevrisme.

Totodata, afectiunile cronice precum diabetul, bolile de rinichi, apneea in somn si colesterolul crescut ridica riscul de aparitie a hipertensiunii arteriale.

tensoval-comfort

2. Hipertensiunea de halat alb nu ar trebui ignorata.

Unii oameni se confrunta cu hipertensiune de halat alb. Aceasta referindu-se la cresterea tensiunii arteriale in cabinetul medicului, dar nu si in alte situatii. Acesti pacienti trebuie sa-si monitorizeze tensiunea arteriala acasa folosind un tensoval mobil.

In timp ce hipertensiunea de halat alb era considerata in trecut doar o simpla frica, cercetarile recente au constatat ca persoanele care se confrunta cu aceasta problema prezinta un risc semnificativ mai mare de a dezvolta hipertensiune arteriala decat persoanele care au tensiunea normala.

3. Gestionarea stresului poate ajuta.

Stresul si hipertensiunea arteriala sunt deseori legate, de aceea, pacientii care au aceasta afectiune ar trebui sa invete sa-si gestioneze stresul cat mai mult cu putinta.

Cand esti stresat, corpul tau elibereaza hormoni de stres – adrenalina si cortizol – in sange. Acesti hormoni creeaza o crestere temporara a tensiunii arteriale, determinand inima sa bata mai repede si vasele de sange sa se ingusteze. Cand situatia stresanta se termina, tensiunea arteriala revine la nivelul normal.

Stresul cronic, totusi, poate determina corpul sa ramana in aceasta stare foarte incarcata mai mult decat ar trebui.

4. Un somn bun poate preveni si gestiona hipertensiunea arteriala.

Majoritatea oamenilor experimenteaza o scadere a tensiunii arteriale in timpul celui mai profund stadiu al somnului, aceasta fiind o reactie normala si sanatoasa a corpului la somn. A nu avea parte de acel stadiu profund al somnului este un factor de risc pentru bolile de inima si poate creste tensiunea arteriala in timpul zilei.

Rolul sistemului vestibular in controlul echilibrului

Rolul sistemului vestibular in controlul echilibrului

Amețelile si dezechilibrul sunt două simptome diferite care pot fi asociate și cu afectarea sistemului vestibular. Amețelile se refera la senzația de “plutire” sau “rotire” a mediului înconjurător, iar acestea pot fi asociate cu greață si vărsături. Dezechilibrul se refera la dificultatea de a menține echilibrul si stabilitatea corporală atât în condiții statice cât și în mișcare. Aceste situații pot duce la dificultăți la mers sau la efectuarea mișcărilor fine, cat și la pierderea autonomiei și jenă la mișcări în activitățile cotidiene.

În cazul afectării vestibulare, ambele simptome pot fi prezente, dar pot fi si prezente si separat.

Funcția de echilibrare necesită coordonarea a trei mari sisteme și a sistemului nervos central. Ea este o funcție centrală ce se bazeaza pe coordonarea sistemului vestibular, vizual (oculo-motric) și proprioceptiv. Sistemul vestibular este principalul sistem al cărei dereglări provoacă amețeli si stabilitate. El este responsabil pentru menținerea echilibrului si a orientării în spațiu a corpului. Acest sistem include organele vestibulare din urechile interne, care detectează accelerațiile si schimbările de poziție ale capului. Creierul interpretează aceste semnale si generează răspunsuri motorii care ajuta la menținerea echilibrului si orientării, atunci când aceste sisteme merg bine.

Una dintre cele mai importante sarcini ale controlului postural este de a echilibra corpul deasupra bazei de sprijin care o reprezinta  picioarele. Ca senzor al gravitației, sistemul vestibular este unul dintre cele mai importante instrumente pentru echilibrare și detectare a mișcărilor bruște ce pot dezechilibra corpul. Sistemul vestibular are două roluri:

  • oferă informații despre poziția și mișcarea capului și sensul gravitației, iar împreună cu informații de la alte sisteme senzoriale, ajută la construirea imaginii poziției și mișcării întregului corp în spațiu și raportarea lui la  mediului înconjurător
  • oferă sistemului nervos central și alte tipuri de informații pentru a controla pozițiile statice și dinamice ale capului și corpului și pentru a reacționa rapid în cazul dezechilibrelor bruște ale corpului.

Unele dintre simptomele posibile ale unei afectări a echilibrului de origine vestibulară pot include:

  • Dificultăți la mers sau instabilitate și dificultatea de a menține un drum drept
  • Dificultate în menținerea echilibrului static sau în mers
  • Instabilitate sau senzație de mișcare când nu există nicio mișcare reală
  • Probleme de coordonare sau dificultate în efectuarea acțiunilor cotidiene
  • Dificultate în mers în întuneric sau în spații cu iluminare scăzută
  • Probleme de orientare spațială
  • Dificultăți la schimbarea greutății de pe un picior pe altul
  • Imposibilitatea adaptării rapide la schimbările bruște ale bazei de susținere și ale corpului
  • Dificultăți la deplasare în medii aglomerate, care poate provoca și greață

Echilibrul și recuperarea acestuia sunt importante pentru desfășurarea normală a activităților zilnice și profesionale. Diagnosticat corect de către medicul specialist, dezechilibrul provocat de disfunția sistemelor  poate fi recuperat prin fizioterapie/recuperare vestibulară prin protocol specific, simptomele fiind mult ameliorate.

Pentru stabilirea cauzelor care duc la ameteala si dezechilibru, specialistii in reeducare vestibulara folosesc Platforma Multitest Equilibre, un dispozitiv special care  testează toate sistemele de echilibru in trei condiții statice si trei dinamice, durata testului fiind de doar aproximativ 3 minute. Acest test ne oferă informații calitative și cantitative referitoare la toate sistemele de echilibrare si la capacitatea de funcționare a acestora (în procentaj).

Fotoliul rotator, cel de al doilea dispozitiv de testare care ajută la evaluarea funcțională a urechii interne, astfel că dacă există un dezechilibru între răspunsurile vestibulare, acest dezechilibru se va vedea cu ajutorul ochelarilor de videonistagmoscopie pe care pacientul ii poarta în timpul rotației pe fotoliu. Fotoliul asigură de altfel și partea de recuperare funcțională cinetică, vestibulară.  

In functie de rezultatele obtinute prin aceste tehnici specifice de testare, secialistul poate alcătui un  program de recuperare individualizat.

Recuperarea echilibrului constă în exerciții pe platforma de echilibru si stimulare pe fotoliul rotator în care se urmăreste simetrizarea răspunsurilor vestibulare. După efectuarea tuturor ședințelor recomandate se realizează o evaluare finală, care stabilește în comparație cu prima, dacă pacientul este recuperat sau necesită suplimentarea recuperării cu 1-2 ședințe.

Sansele de recuperare a autonomiei si echilibrului, sunt foarte mari. Rezultatele se vad incepand cu cea de a treia sedinta. Se va observa o imbunatatire treptata a echilibrului si a stabilitatii atat in timpul sedintelor de recuperare, cat si in viata de zi cu zi.

Articol redactat de catre:

Doamna Ramona Pavel Szekeres, fizioterapeut specializat în posturologie și reeducarea vestibulară dinamică, desfășurându-și activitatea atât în ţară, cât și în străinătate (Antibes – Franța).

Daca ai probleme de echilibru, vertij, ameteala, nu ezita sa trimiti un mesaj  la adresa de email: programechilibru@gmail.com.

Astfel vei putea fi ghidat de catre Doamna Ramona Pavel, fizioterapeut specializat in recuperare vestibulara, catre modalitatea de testare si recuperare necesara.

Mobilitatea – cum ii afecteaza pe varstnici

Helping hands, care for the elderly concept

Pe masura ce imbatranim, poate deveni din ce in ce mai dificil sa ne deplasam. Chiar si cea mai simpla sarcina –  mersul la magazine, urcarea si coborarea scarilor, etc. – poate deveni mult mai dificila atunci articulatiile devin rigide si dureroase.

 Dar asta nu inseamna ca varstnicii ar trebui sa-si spuna adio independentei.  Progresele medicale si tehnologice aduc deja imbunatatiri majore vietii celor cu probleme de mobilitate, iar tipul adecvat de ingrijire poate juca un rol esential in construirea de masuri preventive in rutina lor – precum si in sprijinirea activitatilor de zi cu zi.

 Vom arunca o privire asupra aspectelor care sunt cele mai vulnerabile in viata varstnicilor si asupra tipurilor de probleme de mobilitate pe care le-ar putea intampina.  De asemenea, vom explora importanta dietei si a exercitiilor fizice in sustinerea mobilitatii pe termen lung si cum puteti face diferenta in stilul de viata al persoanei dragi imediat.

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

   Cei dragi s-ar putea lupta sa se descurce asa cum obisnuiau, dar asta nu inseamna ca trebuie sa isi puna viata in asteptare. De fapt, exista multe oportunitati pentru cei dragi noua, de a trai la fel de placut si de a se bucura de viata asa cum au facut-o intotdeauna.  De la plimbarile in parc, la piata si pana la excursii, exista tot felul de modalitati de a ajuta corpul si mintea.  Trebuie doar sa va pregatiti pentru ceea ce urmeaza, si sa planificati totul pas cu pas.

ingrijire-bolnavi

 Planifica inainte

  Asigurati-va ca verificati intotdeauna daca destinatia pe care ati ales-o este accesibila si daca are facilitatile de care are nevoie persoana iubita, de exemplu: rampa pentru scaun cu rotile.

  S-ar putea sa doriti sa stiti daca exista scari pentru a urca cu ajutorul unui baston si daca exista lifturi disponibile.  S-ar putea sa fie necesar sa intrebati daca principalele cai de acces sunt potrivite pentru nivelul de mobilitate al persoanei iubite.  si daca decideti sa plecati la distante mai mari, este posibil sa doriti sa luati in considerare achizitionarea unui cadru sau a unui scaun cu rotile manual sau electric, chiar daca persoana iubita nu are tendinta de a folosi unul din acestea.

  Inainte de a iesi afara, ganditi-va la locuri unde sa va puteti opri pe parcurs.  S-ar putea ca persoana iubita sa oboseasca si sa aiba nevoie de putina odihna, intr-un loc in care sa poata sta jos si sa bea putina apa.  De asemenea, ar fi bine sa incepeti cu activitati pe distante mai scurte, pe plan local, pentru a vedea cum se descurca persoana iubita si sa incercati sa plecati in excursii mai ambitioase data viitoare.

     Celor mai multi dintre noi ne-ar placea sa ne traim viata fara a fi nevoie de ajutoare pentru mobilitate, dar pe masura ce imbatranim, incepem sa ne dam seama ca aceasta dorinta poate fi putin nerealista.  Am putea avea nevoie de un baston sau un cadru pentru mers, pentru o perioada scurta de timp, fie dupa ce ne vom recupera dupa o operatie, sau este posibil sa avem nevoie in cele din urma sa folosim un scaun cu rotile sau un scuter electric pentru a ne deplasa in siguranta.  Oricum ar fi, un instrument care sa ne ajute sa ne deplasam din loc in loc si sa evitam caderile poate insemna diferenta dintre a trai independent si fara a avea nevoie de ceilalti pentru nevoile noastre de baza.

   Adesea, ne vom regasi in situatia de a cumpara un baston sau un fotoliu rulant deja folosit, pentru o persoana iubita, fara sa ne dam seama ca o singura marime nu se potriveste tuturor.  Dispozitivul gresit poate afecta negativ stabilitatea unui senior, poate cauza probleme legate de postura si poate duce chiar la aparitia durerilor.  Ajutoarele pentru mobilitate au toate formele si dimensiunile, astfel incat selectarea echipamentului potrivit si obtinerea unei marimi adecvate necesita, de obicei, asistenta si expertiza unui profesionist.

cadru-sustinere-spate

   Pentru a incepe sa gasiti un accesoriu pentru mobilitate pentru o persoana draga, explorati lista detaliata a dispozitivelor noastre din categoria „mobilitate” si veti gasi cu siguranta accesoriul perfect.  Retineti ca, desi unii varstnici ar putea sa achizitioneze mai multe echipamente de baza precum un baston sau un cadru fara ajutorul unui profesionist, s-ar putea sa nu fie ideal pentru acestia, si veti ajunge sa platiti degeaba pentru aceste articole.

   Bastoanele ofera varstnicilor un punct suplimentar de sprijin pentru a imbunatati siguranta si stabilitatea.  De regula, un baston ar trebui sa poata sustine pana la 25% din greutatea corporala a unei persoane si este cel mai util pentru cei al caror echilibru este minim afectat sau care au un picior care este semnificativ mai slab decat celalalt.

    Cadrul poate fi urmatoarea optiune atunci cand un baston nu poate oferi un suport suficient.  Utilizarea unui cadru de mers necesita, de asemenea, o rezistenta moderata a mainii si a bratului si, in functie de stilul de mers, poate fi capabil sa suporte pana la 50% din greutatea corporala a unui senior.  Un design standard are doua sau patru picioare fixe si trebuie ridicat si manevrat cu fiecare pas.  Acest model standard este cel mai potrivit pentru cineva cu probleme de stabilitate semnificative.

scaun-cu-rotile

   Scaune cu rotile manuale

 Oboseala excesiva, instabilitatea, dificultatile de ridicare de pe scaun si caderile ocazionale sunt indicii ca un baston sau un cadru pentru mers nu pot oferi un sprijin suficient.  Daca persoana iubita nu este in masura sa stea in pozitie verticala sau ii lipseste forta sau dexteritatea bratului pentru a folosi un baston sau un cadru, un scaun cu rotile ar putea fi cea mai buna optiune pentru a-i ajuta sa ramana independenti si sa participe la activitatile de care se bucura.

In cazul in care seniorii sunt imobilizati complet, exista varianta paturilor electrice. Acestea ii vor ajuta sa se ridice in pozitie de sezut sau sa isi gaseasca pozitia in care se simt cel mai bine. Nelipsita trebuie sa fie si masuta de servit, seniorii putand-o muta cu usurinta.

Luarea de masuri pentru imbunatatirea sigurantei si mobilitatii unui senior este un factor obligatoriu pentru multe familii.  Doar asigurati-va ca va documentati pentru a afla ce functioneaza cel mai bine pentru situatia persoanei dragi, astfel incat sa imbunatatiti functionalitatea unui ajutor pentru mobilitate.

Incontinenta urinara – Ce trebuie sa stii?

incontinenta

Incontinenta urinara – pierderea controlului vezicii urinare – este o problema obisnuita si deseori jenanta. Severitatea variaza de la scurgeri urinare ocazionale atunci cand tusiti sau stranutati pana la a avea o urgenta de a urina care este atat de brusca si puternica incat nu ajungeti la toaleta la timp.

Desi apare mai frecvent pe masura ce oamenii imbatranesc, incontinenta urinara nu este o consecinta inevitabila a imbatranirii. Daca incontinenta urinara va afecteaza activitatile zilnice, nu ezitati sa vizitati medicul. Pentru majoritatea oamenilor, modificarile simple ale stilului de viata sau tratamentul medical pot usura disconfortul sau pot opri incontinenta urinara.

Continue reading

Vremea rece: riscuri pentru batrani si masuri de siguranta

ingrijire-bolnavi

Pe masura ce zilele devin mai scurte si mai reci, este posibil sa doriti sa luati in considerare bunastarea fizica si mentala a celor dragi. Iarna aduce o serie de riscuri si complicatii pentru sanatatea adultilor mai in varsta din Romania, din cauza vremii reci.

Din fericire, exista cateva masuri de precautie pe care le puteti lua pentru atenuarea acestor riscuri si pentru a va asigura ca persoanele dragi sunt bine ingrijite in aceasta iarna.

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

· Riscurile pentru sanatate in timpul iernii

Una dintre cele mai mari probleme pentru multi batrani, in special pentru cei care traiesc singuri, este sa nu fie suficient de cald in casa. Atunci cand temperaturile scad sub 8°C, adultii in varsta pot avea un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral, gripa, pneumonie si in cazuri grave de temperaturi scazute – hipotermie.

· Ce este hipotermia?

Adultii in varsta pot pierde rapid caldura corporala si nu sunt intotdeauna constienti de temperatura pe care o au, lucru care ii face foarte vulnerabili. Temperatura corpului sub 34° C (temperatura normala este de 37 ° C) poate provoca hipotermie. Hipotermia este deosebit de periculoasa pentru adultii in varsta; in special pentru cei ce traiesc singuri, intrucat nu exista cineva in preajma sa observe semnele timpurii.

Hands, Human, Old Human, Age, Seniors, Fold, Skin

 Semne precoce de hipotermie:

  • Maini si picioare reci
  • Fata umflata 
  • Piele palida
  • Vorbire lenta
  • Letargie
  • Furie sau confuzie

 Semne ulterioare de hipotermie:

  • Miscari lente sau sacadate
  • Batai lente ale inimii
  • Respiratie lenta si superficiala 
  • Pierderea constiintei

Daca observati semne de hipotermie, sunati la 112 si solicitati asistenta medicala imediata.

· Prevenirea hipotermiei si a altor riscuri pentru sanatate, in timpul vremii reci

Majoritatea riscurilor pentru sanatate, inclusiv hipotermia, pot fi evitate ramanand in incaperi calde. Iarna poate fi o perioada dificila din punct de vedere financiar pentru pensionari si ar putea fi tentati sa reduca din caldura pentru a economisi bani. Chiar si mentinerea temperaturilor intre 15 si 18 ° C poate sa nu fie suficient de calda pentru a evita riscurile. Daca locuiti in apropiere, ar putea fi o idee buna sa veniti macar o data pe zi pentru a va asigura ca incalzirea este pornita.

· Grija pentru sanatatea mintala a adultilor in varsta

Pe langa riscurile de sanatatii fizice, persoanele in varsta sunt, de asemenea, mai susceptibile sa sufere de singuratate sau depresie in timpul iernii. Cand vremea este mohorata, acestora le este usor sa se izoleze. ii puteti incuraja sa ramana activi mergand la plimbari scurte. Sau, daca locuiesti in apropiere, poti iesi la restaurant sau la cumparaturi cu ei. De asemenea, poti angaja ingrijitori, care ii vor insoti la magazine sau la plimbarile prin parc. Iesirile ii vor ajuta sa isi mentina o circulatie buna si sa ramana in forma.

· Sfaturi pentru varstnici
  • Indiferent daca locuiesti in apropiere sau departe, exista cateva masuri de precautie pe care le poti lua pentru a promova bunastarea celor dragi in aceasta iarna.
  • Mentineti temperaturi peste 21°C in camerele de zi si peste 18°C in dormitoare.
  • Asigurati-va ca mananca mese calde, hranitoare.
  • Asigurati-va ca au suficiente paturi si haine.
  • Asigurati-va ca poarta incaltaminte rezistenta pentru a preveni alunecarile si caderile.
  • Raspanditi sare sau solutii speciale pe aleile din curte pentru a preveni alunecarile.
  • Petreceti timp impreuna, fie la telefon, fie in persoana.
  • Incurajeaza-i sa iasa in comunitate si sa cunoasca oameni noi.
  • Ajuta-i sa ramana activi cu activitati cu impact redus, cum ar fi mersul pe jos sau inotul.
  • Speram ca sfaturile noastre v-au fost de folos. Sa aveti o iarna frumoasa si lipsita de incidente!

Escarele – preventie si tratament

bolnav-imobilizat-scaun

Cunoscuta in lumea medicala si sub denumirea de ulcer de decubit sau ulcer de presiune, escara este una dintre cele mai neplacute complicatii care poate aparea in urma imobilitatii. Din pacate, o parte dintre decesele care apar la pacientii cu paralizie totala sunt cauzate de escare.

Escara este o rana aparuta din cauza pozitiei fixe a corpului, a imobilizarii si a presiunii pe care o face corpul care nu se misca in contact cu patul sau fotoliu rulant.  

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

De ce apar escarele? Care sunt principalii factori de risc?

Exista multi factori de risc care duc la aparitia escarelor, imobilitatea fiind factorul principal.

Atunci cand o persoana ramane mult timp in pat, imobilizata, corpul incepe sa faca presiune, osul impinge prin piele, pana cand poate sa apara o rana deschisa, numita escara de presiune sau escara de decubit.


Pe langa presiunea de decubit, aparitia escarelor mai poate sa fie cauzata si de :

  • Piele fragila, care este asociata de cele mai multe ori cu persoanele varstnice;
  • Prezenta unei boli cronice in organism. Diabetul, bolile vasculare sau alte afectiuni care nu lasa corpul sa se alimenteze corect cu sange pot sa genereze un risc crescut de aparitie a escarelor.
  • Subnutritia. Este o alta cauza destul de frecventa ce duce la aparitia acestei probleme.
  • Varsta inaintata.
  • Incontinenta urinara sau fecala.

Ceea ce este de retinut este ca toti factorii enumerati mai sus au o legatura directa cu imobilizarea, asadar, principala cauza este imobilizarea la pat sau intr-un scaun cu rotile.

Cum pot fi prevenite escarele?

Prevenirea escarelor este absolut necesara in cazul oricarui bolnav imobilizat, escarele fiind complicatii care inrautatesc mult starea de sanatate a celor imobilizati si care odata aparute presupun costuri destul de mari de tratare si ingrijire.  Exista mai multe metode prin care o astfel de problema poate să fie prevenita.

Daca starea pacientului permite acest lucru, este bine sa fie repozitionat cel putin o data la doua ore, prin ridicare si mutarea pozitiei bolnavului de pe o alta pe alta.

Prima masura care se recomanda pentru evitarea aparitiei escarelor in cazul bolnavilor imobilizati, este folosirea unei saltelele antiescare. Aceasta preia aproximativ 70% din rolul repozitionarii bolnavului din 2 in 2 ore, degrevand in permanenta corpul de presiunea care duce la aparitia escarelor.

Salteaua antiescare, degreveaza corpul de presiune, de aceea este recomandata atat pentru preventie cat si pentru bolnavii care deja au escare, ea contibuind la inlaturarea cauzei acestor rani.   

In plus, salteaua antiescare face un micromasaj permanent, care asigura o mai buna circulatie a sangelui la nivelul pielii, toate acestea contribuind la evitarea si tratarea escarelor deja aparute.

saltea-antiescare-nou-SY200

Pentru sitautii cu escare grave, adanci, care nu se vindeca, se recomanda suspenadarea completa in aer a zonei respective. Pentru asta exista saltele speciale, cu piese detasabile, care vor  lasa un gol sub rana, degrevand-o complet de presiune si usurand astfel tratarea ei si reducerea durerii.

paturica-absorbanta

Exista zone mai mici cum sunt calcaiele si coatele care necesita o protectie suplimentara, pentru acestea existand dispositive speciale de protectie antiescare.

protectie calcaie

Pentru zona sacrala, avand cel mai mare risc de aparitie a escarelor, se poate folosi un colac special antiescare, cu gaura in mijloc, care sa tina in aer zona respective. Nu se recomanda colacii din cauciuc, care pot sa dauneze foarte tare.

perna-antiescare-gel

Pacientii cu risc de escare trebuie sa fie inspectati sistematic, cel putin o data pe zi, pentru a se descoperi anumite zone in care pot aparea probleme. Se insista pe zonele cu proeminente osoase si se aplica o toaletare blanda, in care se evita apa fierbinte, frecarea excesiva a pielii sau presiunea. Se pot folosi crème de hidratare si protectie, nefiind recomandate cremele care contin zinc, deoarece ele favorizeaza uscarea pielii. Orice roseate care nu dispare dupa schimbarea pozitiei, poate indica aparitia unei escare de gradul I cee ace impune folosirea urgenta a unei saltele antiescare precum si instituirea unui tratament adecvat.

Escarele deja aparute, prezinta mai multe grade si trebuiesc tratate diferit in functie de stadiul in care se afla si specificul fiecareia. Cele mai eficiente tratamente pentru escare sunt pansamentele din terapia umeda a plagilor, care reprezinta cea mai moderna si eficienta metoda de tratament pentru ranile cornice. Exista mai multe tipuri de pansamnete, fiecare rana avand o indicatie diferita. Tratera escarelor necesita asistenta medicala de specialitate care sa recomande si sa urmareasca instituirea tratamentului potrivit.

In general, escarele pot fi prevenite sau odata ce au aparut, pot fi tratate. Este nevoie, insa, de foarte multa grija din partea celui care ingrijeste pacientul si de atentie la fiecare detaliu.

Pentru recomandari specializate si comanda acestor produse, puteti sa ne contactati la:

www.pervita.ro, telefon 0740/214647

Cum să alegeți un tensiometru și cum să vă măsurați tensiunea arterială acasă

tensoval-comfort

În sensul cel mai de bază, tensiunea arterială este o modalitate de a măsura câtă forță este exercitată asupra pereților vaselor de sânge (artere), deoarece sângele trece prin ele.

Sistolică; este numărul afișat în partea de sus. Aceasta reprezintă presiunea pe măsură ce inima ta se contractează pentru a pompa sânge în organism.

 Diastolică; este numărul afișat în partea de jos. Acesta reprezintă presiunea dintre bătăi, când inima se relaxează.

   Ce reprezintă o tensiune arterială normală? O citire normală a tensiunii arteriale este sub 140/90, dar dacă aveți o boală cardiacă, diabet sau boli de rinichi, tensiunea arterială ar trebui în mod ideal să fie mai mică de 130/80. Dacă doriți să vă monitorizați tensiunea arterială la domiciliu, poate fi o idee bună să obțineți un tensiometru care vă va permite să păstrați o evidență a tensiunii  în momente potrivite pentru dvs., în confortul casei dvs.

 Cum să alegi un tensiometru

 Dacă decideți să vă măsurați tensiunea arterială acasă, va trebui să obțineți un tensiometru. Există o gamă largă de monitoare de tensiune disponibile, dar este important să fiți siguri că aparatul pe care îl alegeți este cel potrivit pentru dvs.

tensoval-duo-control

Adresați-vă medicului dumneavoastră: dacă medicul vă cere să măsurați tensiunea arterială acasă sau să purtați un monitor ambulatoriu pentru a diagnostica hipertensiunea arterială, acesta vă poate oferi un monitor pe care îl puteți împrumuta pentru o anumită perioadă de timp.

Cumpărați un tensiometru cu  manșetă superioară: dacă veți achiziționa un tensiometru, alegeți unul care măsoară tensiunea arterială la nivelul brațului, nu la încheietura mâinii sau la deget, chiar dacă acestea sunt bune, de obicei cele cu manșetă sunt mult mai precise.

Sunt citirile diferite pe un tensiometru cu manșetă  superioară a brațului și un tensiometru pentru încheietura mâinii?

Este destul de posibil ca citirile să difere în funcție de tensiometru, deoarece tensiunea arterială variază în întregul corp. Toate dispozitivele de monitorizare a tensiunii arteriale, fie că sunt brațul superior sau încheietura mâinii, sunt validate în același mod și au aceleași specificații de acuratețe. În ceea ce privește tensiometrul potrivit pentru dumneavoastră, vă recomandăm să discutați acest lucru cu medicul dumneavoastră, pe baza nevoilor dvs. individuale.

Asigurați-vă că manșeta are dimensiunea potrivită pentru brațul dvs. Aceasta ar trebui să se înfășoare în jurul brațului, lăsând spațiu suficient pentru a glisa două vârfuri de degete dedesubt. Majoritatea monitoarelor de tensiune arterială vor veni cu o manșetă de dimensiuni medii. Dacă brațul dvs. este deosebit de mare sau mai mic decât media, este posibil să trebuiască să cumpărați separat o manșetă de dimensiuni diferite.

Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.

Activitățile dinaintea măsurării tensiunii

 Evitați să mâncați, să beți băuturi alcoolice sau cafea, să fumați, să faceți exerciții fizice și să faceți baie timp de 30 de minute înainte de a efectua măsurători. De asemenea, este bine să vă odihniți timp de 15 minute înainte de a începe măsurarea. Evitați efectuarea măsurătorilor în timpul momentelor de stres. Măsurați-vă tensiunea într-un loc liniștit.

Unele tensiometre vor avea inclusă memorie internă pentru a vă stoca citirile. Acestea pot costa mai mult decât versiunile clasice de bază, dar vă puteți înregistra singuri măsurătorile pe hârtie și va funcționa la fel de bine.

Cum să vă verificați tensiunea arterială utilizând tensiometrul

Pentru a avea parte de o citire corectă, este important să vă odihniți și să nu vă simțiți anxios sau stresat. Stați așezat pe un scaun și întindeți mâna pe o suprafață plană. Este important să nu vă strângeți pumnul când vă măsurați tensiunea arterială. Așezați manșeta peste braț (în partea superioară) și strângeți manșeta peste braț, asigurându-vă că puteți glisa două degete sub manșetă. Aceasta trebuie să fie amplasată deasupra părții superioare a brațului, tubul acesteia fiind așezat în centrul sau ușor în dreapta brațului dumneavoastră. Când verificați tensiunea arterială, nu vorbiți și stați relaxat. Apăsați butonul de pornire; Veți simți că manșeta se umflă destul de repede. Poate fi temporar puțin inconfortabil, deoarece manșeta se umflă și se dezumflă automat. Odată ce ați citit, faceți o notă despre lectură. La câteva minute după ce ați luat tensiunea arterială, este o idee bună să o verificați din nou, pentru a vă asigura că citirile sunt similare și corecte.

tensiometru

Care sunt cauzele comune pentru rezultatele inexacte ale tensiunii arteriale?

Este normal ca tensiunea arterială să se schimbe pe tot parcursul zilei și a nopții, sau în diferite situații în care aceasta poate fluctua. Multe lucruri, cum ar fi nivelul de stres, consumul de alimente sau băuturi, nivelul de activitate, chiar și timpul zilei, pot afecta citirea tensiunii arteriale a unei persoane. Deci, este posibil să vedeți fluctuații, lucru normal dacă nu suferiți de alte afecțiuni, astfel fluctuațiile indicând probleme.

Este important să vă verificați tensiunea arterială, deoarece există rareori simptome, astfel încât este posibil să nu știți că este ridicată până când este prea târziu. Aproximativ șapte milioane de oameni din România trăiesc cu hipertensiune arterială nediagnosticată. S-ar putea să nu cauzeze simptome, dar trebuie să luați întotdeauna în mod serios tensiunea arterială ridicată. Este o problemă și mai mare dacă aveți diabet sau boală renală cronică, deoarece vă poate crește riscul de complicații. Odată ce o persoană a fost diagnosticată, aceasta își poate reduce riscul de complicații cu ajutorul tratamentelor și schimbării stilului de viață.

Modificările stilului de viață pot contribui la reducerea tensiunii arteriale. Aceasta poate include creșterea activității fizice, scăderea în greutate, scăderea sării, reducerea consumului de alcool și consumarea unei alimentații sănătoase.

Gestionarea tensiunii arteriale nu trebuie să fie o povară. De fapt, micile îmbunătățiri ale stilului dumneavoastră de viață vă pot ajuta.

Exercițiile: Fiți puțin mai activi. Mergeți în loc să conduceți; alegeți scările în locul liftului, etc.

Mâncați inteligent:

Încercați să găsiți alimente ce au un conținut scăzut de grăsimi sau de sodiu. Potasiul găsit în banane și morcovi este cel mai bun medicament al naturii pentru inima dumneavoastră.

Renunțați la obiceiurile dăunătoare:

 Minimizați consumul de alcool și de țigări.

Alungați stresul: Stresul este un aspect normal al vieții. Dar prea mult, poate crește riscul de boli de inimă. Relaxați-vă făcând activitățile preferate ( grădinăritul, mersul pe jos etc.) și inima dumneavoastră va fi mai fericită!