Incontinenta urinara – pierderea controlului vezicii urinare – este o problema obisnuita si deseori jenanta. Severitatea variaza de la scurgeri urinare ocazionale atunci cand tusiti sau stranutati pana la a avea o urgenta de a urina care este atat de brusca si puternica incat nu ajungeti la toaleta la timp.
Desi apare mai frecvent pe masura ce oamenii imbatranesc, incontinenta urinara nu este o consecinta inevitabila a imbatranirii. Daca incontinenta urinara va afecteaza activitatile zilnice, nu ezitati sa vizitati medicul. Pentru majoritatea oamenilor, modificarile simple ale stilului de viata sau tratamentul medical pot usura disconfortul sau pot opri incontinenta urinara.
Simptome
Multi oameni se confrunta cu scurgeri ocazionale, minore, de urina. Altii pot pierde mult mai frecvent cantitati mici de urina.
Tipurile de incontinenta urinara includ:
- Incontinenta cauzata de stres.
Scurgerile de urina se intampla atunci cand este exercitata presiune asupra vezicii urinare prin tuse, stranut, ras sau cand ridicati ceva greu. Simtiti o urgenta brusca si intensa de a urina, urmata de o pierdere involuntara de urina. Este posibil sa aveti nevoie sa urinati frecvent, inclusiv pe tot parcursul noptii.
- Incontinenta poate fi cauzata de o problema, cum ar fi infectia urinara sau o afectiune mai severa, cum ar fi tulburarea neurologica sau diabetul. Simtiti nevoia frecventa sa urinati in cantitati mici, deoarece vezica nu se goleste complet.
- Incontinenta functionala – O tulburare fizica sau mentala va impiedica sa ajungeti la toaleta la timp. De exemplu, daca aveti o artrita severa, este posibil sa nu va puteti da jos destul de repede pantalonii.
- Incontinenta mixta – Exista mai mult de un tip de incontinenta urinara. Poate ca va simtiti inconfortabil sa discutati despre incontinenta cu medicul dumneavoastra. Dar daca incontinenta este frecventa sau va afecteaza calitatea vietii, este important sa solicitati sfatul medicului deoarece incontinenta urinara poate:
- Indica o conditie mai grava
- Va poate limita activitatile zilnice si interactiunile sociale
- Creste riscul accidentarilor adultilor in varsta, deoarece acestia se grabesc sa ajunga la baie.
Cauze
Incontinenta urinara nu este o boala, este un simptom. Poate fi cauzata de obiceiurile obisnuite, de conditiile medicale sau de problemele fizice. O evaluare aprofundata de catre medicul dumneavoastra va poate ajuta sa determinati ce este in spatele incontinentei dumneavoastra.
· Incontinenta urinara temporara
Anumite bauturi, alimente si medicamente pot actiona ca diuretice – stimularea vezicii urinare- si cresterea volumului de urina.
Acestea includ:
-Alcool, cafeina, bauturi carbogazoase si apa.
-indulcitori artificiali: ciocolata, ardei iuti, alimente care sunt bogate in condimente, zahar sau acid, in special fructele citrice.
-Medicamente pentru inima si tensiune arteriala, sedative si relaxante musculare, doze mari de vitamina C.
Incontinenta urinara poate fi, de asemenea, provocata de o stare medicala usor tratabila, cum ar fi:
· Infectii ale tractului urinar
Infectiile va pot irita vezica urinara, determinand sa aveti urgente puternice de urinare si, uneori, incontinenta.
· Constipatie
Rectul este situat in apropierea vezicii urinare si impartaseste multe din aceleasi nervuri. Scaunul compact, greu, compactat in rect, provoaca supraincarcarea acestor nervi si creste frecventa urinara.
-
Abena – Pungi urinare pentru barbati, 20 bucati46 lei
-
Abena aleze Superdray 60×90 cm, 30 bucati, 1000 ml65 lei
-
Abena Pants scutece tip chilot, marime XL3 – 2600 ml absorbtie, 8 picaturi98 lei
-
Tampoane barbati Abena Man27 lei
-
Scutece adulti Delta Form L3 – absorbtie 3200 ml63 lei
-
Abena Pants scutece tip chilot S, 7 picaturi, 1400 ml absorbtie82 lei
-
Abena scutece adulti Flexi Fit L-XL3, absorbtie 3200 ml103 lei
-
Abena scutece adulti Flexi Fit L-XL1107 lei
-
Aleze Abena 220×100 cm, superabsorbante – 4500 ml159 lei
· Incontinenta urinara persistenta
Incontinenta urinara poate fi, de asemenea, o afectiune persistenta cauzata de probleme sau schimbari fizice care stau la baza, printre care:
Sarcina
Modificarile hormonale si cresterea greutatii fatului pot duce la incontinenta.
Nastere
Dilatarea vaginala poate slabi muschii necesari pentru controlul vezicii urinare si, de asemenea, poate deteriora nervii vezicii urinare si tesutul de sustinere, ducand la prolaps. Cu prolapsul, vezica, uterul, rectul sau intestinul subtire pot fi impinse din pozitia obisnuita si pot iesi in vagin. Astfel de proeminente pot fi asociate cu incontinenta.
Varsta
Imbatranirea muschilor vezicii pot reduce capacitatea vezicii urinare. De asemenea, contractiile involuntare ale vezicii urinare devin mai frecvente pe masura ce imbatraniti.
Menopauza
Dupa menopauza, femeile produc mai putin estrogen, un hormon care ajuta la mentinerea mucoasei vezicii urinare si a uretrei sanatoase. Deteriorarea acestor tesuturi poate agrava incontinenta. Histerectomia. La femei, vezica urinara si uterul sunt sustinute de multi muschi/ligamente comune. Orice interventie chirurgicala care implica sistemul reproductiv al femeii, inclusiv indepartarea uterului, poate dauna muschilor pelvieni de sprijin care pot duce la incontinenta.
Prostata marita
Mai ales la barbatii mai in varsta, incontinenta provine adesea din marirea glandei prostatei, o afectiune cunoscuta sub numele de hiperplazie prostatica benigna.
Cancer de prostata
La barbati, incontinenta de stres poate fi asociata cu cancerul de prostata netratat. Dar mai des, incontinenta este un efect secundar al tratamentelor pentru cancerul de prostata.
Obstructie
O tumoare de-a lungul tractului urinar poate bloca fluxul normal de urina, ducand la incontinenta.
Pietrele la rinichi
Masele grele, asemanatoare pietrelor – uneori cauzeaza scurgeri de urina.
Tulburari neurologice
Scleroza multipla, boala Parkinson, un accident vascular cerebral, o tumoare pe creier sau o leziune a coloanei vertebrale poate interfera cu semnalele nervoase implicate in controlul vezicii urinare, provocand incontinenta urinara.
Factori de risc
Factorii care cresc riscul de aparitie a incontinentei urinare includ:
Genul
Femeile sunt mai susceptibile de a avea incontinenta de stres. Sarcina, nasterea, menopauza si anatomia normala feminina reprezinta aceasta diferenta. Cu toate acestea, barbatii cu probleme ale prostatei prezinta un risc crescut de incontinenta de urgenta.
Varsta
Pe masura ce imbatraniti, muschii din vezica urinara si uretra isi pierd din forta. Modificarile ce vin odata cu varsta reduc capacitatea vezicii si cresc sansele de eliberare involuntara a urinei.
Greutatea ridicata
Greutatea ridicata mareste presiunea asupra vezicii urinare si a muschilor din jur, ceea ce le slabeste si permite urinei sa se scurga cand tusiti sau stranutati.
Fumat
Fumatul poate creste riscul de incontinenta urinara.
Istoricul familiei
Daca un membru apropiat al familiei are incontinenta urinara, riscul de a dezvolta afectiunea este mai mare.
Alte boli
Boala neurologica sau diabetul pot creste riscul de incontinenta.
Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.
Complicatii
Complicatiile incontinentei urinare cronice includ:
Probleme de piele
Eruptiile, infectiile cutanate si ranile se pot dezvolta din cauza pielii umede constante.
Infectii ale tractului urinar
Incontinenta creste riscul de infectii ale tractului urinar.
Incontinenta urinara poate afecta relatiile dumneavoastra sociale, de lucru si personale. Incontinenta urinara nu este intotdeauna prevenita. Cu toate acestea, pentru a contribui la scaderea riscului:
– Mentineti o greutate sanatoasa
-Practicati exercitiile pentru antrenarea procesului
– Evitati iritantii vezicii urinare, cum ar fi cofeina, alcoolul si alimentele acide
– Mancati mai multe fibre, care pot preveni constipatia, o cauza a incontinentei urinare. Nu fumati sau cautati ajutor pentru a renunta la fumat. si cel mai important, bucurati-va de viata!
1 Comments
Informatii foarte utile!