Cancerul gastric difuz ereditar (HDGC) este o conditie genetica. Din fericire, acest sindrom afecteaza numai o mica parte din totalul de 20% al cancerelor gastrice difuze. Studiile efectuate pana in prezent au estimat ca riscul cumulativ pentru persoanele, afectate de mutatia la nivelul genei CDH1 pana la varsta de 80 de ani, de a dezvolta cancerului gastric difuz este de 80% la barbati si 52% la femei.
In mod normal, orice celula umana are doua copii pentru fiecare gena. HGDC este un sindrom autozomal dominant, astfel incat sansa unui copil( al carui parinte are mutatia la nivelul genei CDH1) de a dobandi aceeasi conditie genetica este de 50%.
Exista optiuni pentru cuplurile care se cunosc purtatori ai acestei mutatii si doresc sa aiba copii sanatosi. Prin intermediul diagnosticului genetic de preimplantare (PDG) si al fertilizarii in vitro se poate elimina riscul de aparitie al copiiilor purtatori de mutatie specifica pentru HDGC.
De asemenea, mutatia genei CDH1 se poate asocia cu un risc crescut in dezvoltarea atat a cancerului gastric difuz cat si a altor tipuri de malignitati – cancerul mamar lobular, cancerul colo-rectal.
In prezent, diagnosticul de HDGC este suspicionat in cadrul familiilor cu cancere gastrice (difuze), cancere mamare lobulare diagnosticate inaintea varstei de 50 de ani si posibil cancere colo-rectale.
Numarul exact al familiilor afectate de HDGC este necunoscut. Incidenta variaza in functie de zona geografica astfel incat cea mai mare rata de apartie a acestui sindrom este in China, Japonia, tari din Sudul Asiei dar si in America se Sud.
Se recomanda pacientilor purtatori ai mutatiei genei CDH1 sa discute cu doctorii lor pentru abordarea celei mai potrivite strategii terapeutice cu scopul protejarii impotriva aparitiei cancerului.
Reducerea riscului de dezvoltare al cancerului gastric difuz se poate realiza prin metode de screening (endoscopii periodice, palpare regulata a sanului acasa, examen clinic al sanului periodic, mamografie, ecografie, examinare imagistica prin rezonanta magnetica) si prin metode terapeutice medico-chirurgicale (rezectie gastrica totala).
Prima faza a ranii – faza inflamatorie (exudativa sau de curatare) | Faza a doua a ranii – faza de hemostaza | Faza a treia a ranii – faza de cicatrizare |
Comandati in magazinul nostru online saltele antiescare, dispozitive sau tratamente antiescare.
No comment yet, add your voice below!